Ce beneficii va pot aduce panourile solare?

Instalatiile solare de incalzire a apei sau sistemele “termice solare” sunt cele special concepute pentru a folosi caldura libera de la soare avand scopul a incalzi apa calda menajera.

Un boiler conventional sau incalzitor de imersie se poate utiliza pentru a face apa mai fierbinte sau poate fi folosit chiar si pentru a furniza apa calda cand energia solara nu este disponibila.

Beneficiile incalzirii solare a apei

Cel mai mare beneficiu este acela ca aveti apa calda pe tot parcursul anului.  Sistemul functioneaza pe tot parcursul anului, (chiar si iarna) chiar daca va fi necesar sa incalziti mai mult apa folosind un cazan sau un incalzitor prin imersiune in timpul lunilor de iarna.

Facturile reduse la energie reprezinta de-asemenea un alt mare avantaj al unui astfel de sistem. Lumina soarelui este gratuita, ceea ce inseamna ca odata ce ati platit pentru instalarea initiala a panoului solar, costurile apei calde vor fi reduse.

Reducerea amprentei de dioxid de carbon reprezinta un alt mare avantaj al panourilor solare termice de la Panourisolare.com. Apa calda solara este un sistem verde, regenerabil motiv datorita caruia reduce emisiile de dioxid de carbon.

Cum functioneaza sistemele solare de incalzire a apei?

Instalatiile solare de incalzire a apei folosesc panouri solare, care mai sunt cunoscute si sub denumirea de colectoare, si care sunt montate pe acoperis.

Acestea stocheaza caldura de la soare si o folosesc mai apoi pentru a incalzi apa stocata intr-un cilindru de apa calda. Un boiler sau un sistem de incalzire prin imersie se poate folosi pe post de rezervor pentru a incalzi apa in continuare pentru a atinge temperatura dorita.

Exista doua tipuri de panouri solare de incalzire a apei:

  • Tuburile vidate de sticla montate pe placile de acoperis.
  • Colectoare plate, care pot fi fixate pe placile de acoperis sau integrate in acoperis.

Panourile solare mai mari se pot folosi daca sunt special aranjate, pentru a contribui la incalzirea locuintei, iar in acest fel veti economisi bani privind plata facturilor.

Intretinerea panourilor solare termice:

Costurile de intretinere pentru sistemele solare de incalzire a apei sunt in general foarte scazute. Cele mai multe sisteme solare de incalzire a apei vin cu o garantie de cinci ani sau zece ani si necesita putina intretinere.

Odata instalat, instalatorul trebuie sa lase detalii scrise despre orice verificari de intretinere pe care le puteti efectua din cand in cand pentru a va asigura ca totul functioneaza corect.

Poate ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l verificati este daca exista scurgeri. Scurgerile de anti-inghet vor produce un miros puternic (chiar daca nu puteti vedea nici un lichid). Daca observati acest lucru, trebuie sa va adresati instalatorului.

Daca nu primiti apa fierbinte sau conductele solare sunt reci cand pompa functioneaza in zile calde, insorite, atunci ar trebui sa contactati instalatorul. Pentru liniste, unele companii de instalare ofera o verificare anuala a serviciului. Ar trebui sa aveti sistemul dvs. verificat mai detaliat de un instalator acreditat la fiecare 3-7 ani sau dupa cum va specifica instalatorul.

Este probabil ca dupa aceasta perioada de timp, antigelul folosit pentru a va proteja sistemul in lunile de iarna va trebui sa fie completat sau inlocuit, deoarece acesta se descompune in timp reducand performantele sistemului.

Inghetarea dureaza mai bine daca sistemul solar de apa este utilizat pe tot parcursul anului si nu este lasat neutilizat in cele mai calde saptamani ale anului.

Leave a Reply