Ce sunt compresoarele de aer?

Compresoarele furnizeaza fluxul de aer pentru toate echipamentele dintr-un sistem. Compresoarele de aer functioneaza in doua faze: operatia de comprimare si operatia de eliberare.

Exista doua tipuri de compresoare, cu deplasari pozitive si dinamice (numite si centrifugale). Rata la care aceste compresoare de aer pot livra un volum de aer este notata in metri cubi pe minut (cfm). Deoarece presiunea atmosferica joaca un rol in cat de repede se deplaseaza aerul in cilindru, cfm va varia in functie de presiunea atmosferica.

De asemenea, variaza in functie de temperatura si umiditatea aerului. Pentru a seta un camp de joc uniform, producatorii calculeaza picioare standard cubice pe minut (scfm) ca CFM la nivelul marii cu aer de 68 ° F la o umiditate relativa de 36%. Ratingurile scfm sunt date la o presiune specifica de 3.0 scfm la 90 psi, de exemplu. Daca presiunea este redusa, scfm creste si invers.

Compresoare de aer cu deplasare pozitiva

Compresoarele de deplasare pozitiva capteaza aerul si reduc mecanic spatiul ocupat de aer pentru a creste presiunea. Compresoarele dinamice utilizeaza actiunea mecanica a rotoarelor rotative pentru a transfera presiunea in aer.

Compresoarele cu deplasare pozitiva pot fi in continuare impartite in tipuri rotative si reciproce. In compresoarele cu suruburi de rotatie, aerul filtrat intra in admisia capatului de aer, unde rotoarele mascul si femela decupa. Aerul este prins intre rotoare si carcasa capatului de aer. Acest spatiu este redus pe masura ce rotoarele se repeta pe partea opusa a capatului de aer.

Astfel, aerul este comprimat si mutat in portul de evacuare. Lichidul de racire injectat in carcasa se amesteca cu aerul pentru a etansa, lubrifia si elimina caldura generata de comprimare.

Acest fluid formeaza un film subtire intre rotoare, care elimina practic contactul si uzura metal-metal. Fluidul este separat de aerul comprimat, racit, filtrat si returnat la punctul de injectare.

Deoarece racirea are loc chiar in interiorul compresorului, piesele de lucru nu au niciodata temperaturi extreme de functionare. Prin urmare, compresorul rotativ este un pachet de compresoare cu racire continua, racire cu aer sau racire cu apa.

Compresoarele de aer cu surub rotativ sunt usor de intretinut si de operat. Capacitatea de control pentru aceste compresoare se realizeaza prin turatia variabila si deplasarea variabila a compresorului. Pentru cea de-a doua tehnica de control, o supapa de glisare este pozitionata in carcasa.

Pe masura ce capacitatea compresorului este redusa, supapa se deschide, ocolind o portiune a aerului comprimat inapoi la aspiratie. Avantajele compresorului cu surub rotativ includ o iesire neteda, fara impulsuri, intr-o dimensiune compacta, cu volum mare de iesire pe o durata lunga de viata.

Compresoarele de aer cu surub rotativ fara ulei utilizeaza capete de aer special concepute pentru a comprima aerul fara ulei in camera de comprimare, oferind un adevarat aer fara ulei.

Compresoarele de aer cu surub rotativ fara ulei sunt disponibile sub forma de racire cu aer si racite cu apa si ofera aceeasi flexibilitate ca rotoarele inundate cu ulei atunci cand este nevoie de aer fara ulei.

Compresoarele cu aer comprimat folosesc un piston in interiorul unui cilindru ca element de comprimare si deplasare. In comert sunt disponibile compresoare cu piston in doi sau trei trepte.

Compresoarele cu o singura treapta sunt utilizate in general pentru presiuni cuprinse intre 70-100 psig si compresoarele in doua trepte sunt utilizate in general pentru presiuni mai mari in intervalul de 100-250 psig.

Compresorul de aer cu piston are o singura actiune atunci cand comprimarea se realizeaza utilizand numai o parte a pistonului. Un compresor care utilizeaza ambele parti ale pistonului este considerat dublu.

Compresoarele cu aer comprimat sunt disponibile fie ca racire cu aer sau racite cu apa in configuratii lubrifiate si ne-lubricate si ofera o gama larga de selectii de presiune si capacitate.

Compresoare dinamice de aer

Compresorul centrifugal de aer este un compresor dinamic, care depinde de transferul de energie dintr-un rotor rotativ spre aer. Compresoarele centrifuge produc descarcare de presiune inalta prin conversia impulsului unghiular impus de rotorul rotativ (deplasare dinamica).

Pentru a face acest lucru eficient, compresoarele centrifuge se rotesc la viteze mai mari decat celelalte tipuri de compresoare. Aceste tipuri de compresoare sunt, de asemenea, proiectate pentru o capacitate mai mare, deoarece curgerea prin compresor este continua.

Reglarea paletelor de ghidare este cea mai obisnuita metoda de a controla capacitatea unui compresor centrifugal.

Prin inchiderea paletelor de ghidare, debitele volumetrice si capacitatea sunt reduse. Compresorul centrifugal de aer este un compresor fara ulei de proiectare. Utilajul de rulare lubrifiat cu ulei este separat de aer prin etansarea arborelui si orificiile atmosferice.

Ele sunt utilizate in principal pentru servicii continue si stationare in sectoare precum rafinarii de petrol, centrale chimice si petrochimice si fabrici de prelucrare a gazelor naturale.

Leave a Reply