Ce sunt rulmentii si la ce ajuta?

Când vine vorba de automobile, masini si alte masinarii si structuri ce au piese in miscare, automat trebuie sa ne gândim ca în structura lor au componente numite rulmenti. Rulmentul reprezinta un element mecanic ce este utilizat pentru rezemarea pieselor ce realizeaza miscari de oscilatie sau de rotatie.

Desi prima patentare a rulmentilor cu bila a avut loc de abia în 1794, fiind atribuita inventatorului britanic Philip Vaughan, inventia dateaza înca din antichitate, existând posibilitatea ca ea sa se fi petrecut înainte de inventia rotii. În ceea ce priveste perioada antica, acestia erau construiti din lemn, fiind prezenti în desenele egiptene.

Cel mai vechi exemplar de rulment pe bila de lemn este datat ca fiind din anul 40 înainte de Hristos. El a fost recuperat din ramasitele unor corabii ale romanilor. Pâna la primul patent mentionat mai sus, au mai existat schite ale rulmentilor cu bila, apartinând lui Leonardo Da Vinci, în jurul anului 1500.

De asemenea, Galileo a descris rulmentul cu bile încastrate în secolul al saptesprezecelea. Din 1794, industria rulmentilor s-a dezvoltat continuu, fiind un element important în Revolutia Industriala; cercetarea în domeniu continua si azi.

Lasând la o parte datele istorice în ceea ce priveste domeniul rulmentilor, trecem la ceea ce înseamna partea tehnica, ce va ajuta mai bine la a întelege cum functioneaza o astfel de piesa. Un rulment este compus din elementele urmatoare: inel interior, inel exterior, saiba de fus, saiba de carcasa, corpuri de rostogolire si colivia.

Caile de rulare sunt reprezentate de inele, iar pe acestea are loc deplasarea corpurilor de rulare. În ceea ce priveste colivia, aceasta are rolul de a ghida si de a asigura o distanta egala între corpurile de rostogolire, împiedicând astfel atingerea reciproca a acestora.

In functie de corpurile de rulare utilizate în constructie, coliviile mai pot îndeplini si alte functii. Corpurile de rulare pot avea diferite forme, în functie de modelul de rulment si rolul acestuia în ansamblu: bile, role cilindrice, ace, role conice sau role butoi.

Rulmentii prezinta unele avantaje fata de alte componente mecanice ce ar putea îndeplini aceleasi functii: ungerea este mai simpla, au o precizie a rotatiei mai buna, asigurata de pretensionarea rulmentilor, dar si un gabarit axial redus. Acestia prezinta, însa, si dezavantaje, întrucât poseda un gabarit radial mai ridicat, sunt sensibili la impuritati si sunt mai zgomotosi.

In constructia si alegerea materialelor folosite în conceperea unui rulment, producatorii tin mereu cont de frecarea ce apare între corpurile de rostogolire si caile de rulare. De aceea, se folosesc oteluri si materiale ce prezinta rezistenta mecanica, ce au o duritate mare, dar sunt si rezistente la uzura ridicata.

In concluzie, rulmentii reprezinta piese mecanice cu o complexitate ridicata, ce au jucat si înca joaca un rol foarte important în functionarea industriilor, din antichitate pâna în prezent. Importanta lui poate fi echivalata usor cu aceea a rotii.

Leave a Reply