Cum functioneaza o bicicleta electrica?

In momentul in care discutam despre biciclete, trebuie mentionat faptul ca spre deosebire de acum mai multi ani, atunci cand pe piata se gaseau doar bicicletele simple, acum se pot gasi bicicletele pe care le cunoaste toata lumea, dar se pot gasi si biciclete electrice.

Referitor la bicicletele electrice, acestea pot sa fie mai scumpe, sau se pot gasi si biciclete electrice ieftine, insa pretul acestora va depinde de mai multi factori, printre care puterea motorului de exemplu, sau bateria.

Ei bine, spre bicicleta normala pe care o cunoastem cu totii, trebuie mentionat faptul ca o bicicleta electrica are 3 mari componente, despre care vom discuta in cele ce urmeaza, si anume: bateria, motorul si trenul de rulare.

Motorul bicicletei mai este inima acesteia, iar acesta poate sa fie amplasat fie in butucul rotii din fata (Front Hub Motor), fie in butucul rotii din spate (Rear Hub Motor) sau chiar si in zona pedalelor (Mid Drive Motor). Aici trebuie mentionat faptul ca motoarele cele mai des intalnite sunt cele fara perii (Brushless Motor), insa mai sunt si situatii in care se folosesc motoarele cu perii.

Bateria unei biciclete electrice este foarte importanta in functionarea acesteia, pentru ca ea este acel produs care influenteaza cel mai mult pretul unei biciclete electrice. Sunt situatii in care doar datorita bateriei, o bicicleta este cu 50% mai scumpa de cat o alta bicicleta, pentru ca aici conteaza foarte mult autonomia bateriei.

Sunt biciclete electrice care au autonomia bateriei pana la 20 km, in timp ce alte biciclete mai performante si mai scumpe, pot avea autonomia mai mare de 100 km.

Referitor la autonomia bateriilor, trebuie mentionat faptul ca exista 3 tipuri de functionare al bicicletelor, iar acestea ar fi:

  • Mersul asistat- in momentul pedalarii, un senzor ii va permite motorului sa asiste persoana care pedaleaza, iar astfel efortul depus este minim, iar asa se va castiga si multa autonomie;
  • Mersul doar electric din acceleratie – care inseamna ca persoana care utilizeaza bicicleta roteste doar manerul de acceleratie, iar bicicleta ruleaza singura, insa in acest fel se va descarca mult mai rapid bateria;
  • Mersul fara motor electric, este acel mers in care bicicleta se pedaleaza, la fel ca o bicicleta oarecare, iar atunci nu se va consuma nici macar 1% din energia bateriei.

Tot referitor la bateriile bicicletelor electrice, este important faptul ca acestea pot sa fie pe baza de plumb acid, care sunt si cele mai ieftine, insa care sunt destul de grele si care se incarca intr-un interval mai lung de timp.

Mai sunt si biciclete care functioneaza pe baza de litiu, si care sunt mai scumpe, insa au o durata de viata mai mare cu mult decat a celor de Plimb Acid, si se incarca si mai repede, si au si o mai mare autonomie.

Ultima componenta importanta a unei biciclete electrice despre care vom discuta, este controllerul, care este atat de bine ascuns incat sa nu aiba oricine acces la el. Este important de mentionat faptul ca prin controller vor trece toti senzorii, acceleratia, contactul sau alte piese, pentru ca despre controller se spune ca ar fi creierul unei biciclete electrice.

Leave a Reply