Cum sa iti cumperi cel mai bun rucsac?

Atunci cand cauti ghiozdane Nike sau Genti Nike este foarte important sa gasesti cele mai bune modele. Iata cum poti alege cel mai bun ghiozdan.

Ghiozdanele pentru o zi

Aceste ghiozdane sunt folosite pentru drumetii de o zi, urcari, curse sau plimbari cu bicicleta. In general, cele de o zi sunt cu fundul moale sau fara rame. Gentile de o zi sunt usoare si sunt destinate incarcarilor usoare (10 pana la 15 litri). Gentile de zi bune au centuri de siguranta pentru a impiedica apasarea pe spate cu fiecare pas.

Ghiozdane de cadre interne

Aceste ghiozdane sunt folosite pentru incarcaturi mai mari, mai grele (15 si peste). Ramele – fie de aluminiu, foile de plastic, Delrin curbate, sau combinatii ale lor – sunt situate in interiorul ambalajului (spre deosebire de cadrele exterioare, vezi mai jos), iar atunci cand se potrivesc corespunzator, ele imbratiseaza conturul spatelui, punand astfel sarcina in apropierea coloanei vertebrale.

Principala sarcina a cadrului este sa faciliteze transferul greutatii in zona soldului, unde noi, cel mai bine, o putem suporta.

Deoarece cadrele interne sunt in general mai inguste si mai apropiate decat la ccele externe, acestea sunt cea mai buna alegere pentru orice fel de activitati dinamice, cum ar fi alpinismul, schiatul sau bushwhacking, in cazul in care aveti nevoie de un clearance bun si un centru de echilibru strans.

Daca va plimbati de obicei in vreme calda, cautati un interior cu un “stil de trambulina” in spate, ceea ce inseamna ca plasa respirabila este suspendata peste cadru pentru a permite circulatia aerului fara pierderi majore de stabilitate.

Incarcarea corecta a unui  rucsac cu cadre interne este esentiala, nu numai pentru a mentine greutatea bine echilibrata si stabila, dar si pentru a va mentine bine organizat.

Incarcarea unui rucsac cu cadru intern

Puneti sacul de dormit (ambalat intr-un sac rezistent sau o punga de gunoi robusta) in partea de jos a rucsacuui. Nu veti avea nevoie de el pana la sfarsitul zilei si va ofera o baza frumoasa si stabila.

Apoi, incarcati obiecte grele cum ar fi sacul  de alimentare, cortul (stalpii pot fi indepartati si legati in lateralul rucsacului). Pastrarea obiectelor grele jos si aproape de coloana vertebrala va va ajuta sa va mentineti cel mai bun echilibru pe traseu.

Puneti si hainele foarte groase tot la fund in cazul in care sunteti siguri ca nu le veti folosi. (Pastrati restul imbracamintei intr-un ambalaj mic impermeabil si puneti-o  in continuare peste ce agroasa).

Utilizati capacul superior si alte buzunare externe pentru a stoca obiectele pe care le veti folosi in timpul zilei: gustari, harti, protectie solara, lumini si vase pentru tratarea apei.

Rucsacuri cu cadru exterior

De asemenea, utilizate pentru incarcaturi mari si grele, aceste ghiozdane sunt cele mai bune pentru mersul pe trasee (spre deosebire de schi, alpinism sau bushwhacking). Acest lucru se datoreaza faptului ca ambalajul este agatat de un cadru exterior dur, astfel incat incarcatura este pozitionata mai departe de spate.

Si, desi acest lucru ar putea avea ca rezultat un eveniment de alunecare pentru alpinisti sau schiori, pietonii care traverseaza muntii cu incarcaturi mari il iubesc.

Leave a Reply