Despre dependenta de calculator si mersul la psiholog

Un numar tot mai mare de tineri, chiar copii, se gasesc prinsi in capcana jocurilor pe calculator si a navigarii pe internet. Este suficient un singur joc captivant cu eroii favoriti sau o scurta explorare prin infinita lume a internetului, pentru ca un computer sa devina cel mai bun prieten al copilului.

Atat calculatorul, cat si internetul au schimbat semnificativ viata omului modern, simplificandu-i munca de zi cu zi, dar i-a adus, totodata, si o serie de neplaceri, dintre care una este insasi dependenta de calculator.

Aceasta se caracterizeaza prin utilizarea excesiva sau chiar compulsiva a computerului, inclusiv si atunci cand iau nastere o multitudine de consecinte negative in viata utilizatorului. Aici se poate incadra: deteriorarea relatiilor cu familia, un randament scazut la scoala, oboseala cronica, insomnii, anxietate, stari de furie, izolare si stima de sine scazuta.

Dependenta de calculator este o patologie, care a aparut in urma evolutiei tehnologice si a schimbarilor ce s-au inregistrat in viata omenirii odata cu aparitia calculatorului.

Vulnerabilitatea copiilor si a adolescentilor in fata computerului

Inainte de a apela la ajutorul de specialitate din partea unui psiholog, orice parinte are rolul de a observa si analiza comportamentul copilului sau, pentru a incerca sa il ajute corespunzator.

Dependenta de calculator poate sa apara de la varste foarte fragede si poate sa fie foarte usor recunoscuta, prin faptul ca cel mic va tinde sa ramana mai mult in casa, in detrimentul iesirilor cu prietenii, va petrece tot mai putin timp cu familia, va alege sa sara peste mese, astfel incat sa se bucure de mai mult timp in fata computerului si de asemenea nu se mai concentreaza la fel de bine la lectii si teme.

Efectele pe care le poate produce dependenta de calculator pot sa mearga mult mai departe, ajungand chiar la depresie, anxietate si tulburari de comportament, din care se desprinde, in primul rand, agresivitatea fata de colegi, profesori si chiar parinti, precum si incapacitatea de a se adapta sau socializa.

Aceste probleme, care par ca iau startul in plan psihic ajung ca in cele din urma sa determine consecinte extrem de neplacute si in plan fizic, facand posibila instalarea anumitor afectiuni, precum problemele de vedere, obezitatea, probleme ale coloanei vertebrale, ale articulatiilor si muschilor sau chiar crize de epilepsie.

Persoanele care sufera de aceasta dependenta si mai cu seama copiii au tendinta de a se simti in majoritatea timpului nelinistiti, nesiguri, iritabili si intr-o permanenta stare de agitatie.

Cum se trateaza dependenta de calculator?

Multi parinti realizeaza ca micutul lor a devenit deja dependent intr-un stadiu mult prea avansat, atunci cand ei nu mai sunt capabili sa remedieze aceasta problema. Intai de toate, este recomandat sa previi situatiile de acest fel prin stabilirea unor reguli de la o varsta cat mai frageda. Cand copilul este inca mic si prezinta o mai mare atentie la parinti si la deciziile acestora, este mult mai simplu sa impui un punct de vedere si sa il deprinzi de obiceiuri sanatoase.

Pe durata timpului petrecut in fata ecranului, copilul trebuie sa aiba doar programe si jocuri cu caracter educativ, in vederea dezvoltarii imaginatiei, a spiritului de observatie si placerea pentru autocunoastere. Pot fi utilizate programe de filtrare si blocare a continutului web cu caracter violent, astfel incat cel mic sa descopere pe internet un univers armonios, care sa nu il atraga in capacana dependentei.

Cu toate astea, in cele mai multe dintre cazuri, lucrurile ajung sa scape de sub control, pentru ca deciziile corecte nu au fost luate inca de la inceput, iar parintii devin neputinciosi. In acest caz, rolul psihologului devine extrem de important, intrucat va veni cu metode si tehnici eficiente cu ajutorul carora micutul va reincepe sa capete interes fata de lumea reala, optand pentru hobby-uri constructive.

Leave a Reply