Este pretul bitcoin singurul motiv pentru care sa investim in aceasta moneda?

Cu siguranta ca toata lumea a tras cu urechea in mod curios la stirile privind pretul Bitcoin, care a atins cel mai mare nivel de la inventarea sa, in 2009. Pe atunci, nimeni nu era in crezator in sansele acestei monede virtuale de a se impune pe piata. Iata insa ca, la mai putin de un deceniunde la aceasta inventie, omenirea se afla in fata unei decizii uriase: acceptam Bitcoin sau imbunatatim sistemul bancar traditional?

Exista insa si analisti care spun ca, de fapt, nici nu ar trebui sa existe vreun motiv de ingrijorare. Iar daca astazi avem un pret bitcoin raportat la valoarea sa in dolari americani, nici macar acest lucru nu ar trebui sa ne intereseze prea mult? Din ce motiv? Simplu: pentru ca, daca ar fi sa dam crezare presei de specialitate, intre cele doua monede nu exista nici cea mai mica asemanare.

Doua universuri paralele

Cum este posibil sa ai insa un sistem monetar traditional bazat pe valutele cunoscute de toti si unul paralel, in care funtioneaza Bitcoin si restul monedelor virtuale? Raspunsul il ofera aceiasi analisti, care fac o comparatie destul de pertinenta intre ceea ce a insemnat internetul sau e-mail-ul, la inceputul anilor 90 si ceea ce reprezinta astazi. La toate acestea, se poate raspunde cu o intrebare simpla: tu cand ai trimis ultima oara o scrisoare prin posta?

Asa este si cu Bitcoin-ul. Practic, se crede ca acesta va inlocui la un moment dat sistemul traditional de tranzactionare si de plati, chiar daca acest lucru poate parea o utopie, la momentul de fata. Asa s-a intamplat si cu presa scrisa si cu cea online, spre exemplu, unde cele doua sisteme nu au concurat unul cu altul, ci au continuat sa functioneze in paralel, este adevarat, pe principii diferite.

Avantaje si dezavantaje

In vreme ce sistemul bancar traditional este supus la tot felul de reglementari si controale statale, cel al monedelor virtuale este unul cat se poate de liber, in care singurii care decid asupra tranzactiilor sunt chiar proprietarii Bitcoin. De asemenea, in cazul monedelor virtuale nu exista comisioane de tranzactionare intre proprietarii directi, decat foarte rar, in vreme ce sistemul bancar tinde sa fie sufocat de taxe si comisioane.

Nu trebuie trecute totusi cu vederea deciziile arbitrare ale unor state in ceea ce priveste Bitcoin, unele dintre acestea ducand chiar la interzicerea monedei pe teritoriul respectiv. Acest lucru, asa cum am vazut exemplul de la inceputul acestui an, nu a fost insa decat unul in beneficiul monedei Bitcoin si al celor care o tranzactioneaza, aceasta beneficiind de o explozie de pret nemaiintalnita pana acum.

Prin urmare, daca va intrebati cat va mai rezista Bitcoin, raspunsul celor mai optimisti este unul cat se poate de simplu: cat va rezista Internetul.

 

Leave a Reply