Atunci cand cauti idei de promovare a unui produs ar trebui sa citesti mai mult despre ce este content marketing pentru ca marketingul de continut joaca un rol foarte important in domeniul promovarii online.
Multe departamente de marketing pot automatiza sarcinile repetitive pe care altfel le-ar face manual, cum ar fi:
- Trimiterea de buletine informative prin e-mail.
- Programarea postarilor social media.
- Actualizarea listei de contacte.
- Fluxuri de lucru pentru promovare si link building.
- Urmarirea si raportarea campaniei.
Marketing prin e-mail
Companiile utilizeaza marketingul prin e-mail ca modalitate de a comunica cu publicul. E-mailul este adesea folosit pentru a promova continutul, reducerile si evenimentele, precum si pentru a indruma oamenii spre site-ul companiei. Tipurile de e-mailuri pe care le puteti trimite intr-o campanie de marketing prin e-mail includ:
- Buletine informative despre abonamente blog.
- Urmarirea e-mailurilor vizitatorilor site-ului care au descarcat ceva.
- E-mailurile primite de la clienti.
- Promotii de vacanta pentru membrii programului de loialitate.
- Sfaturi sau e-mailuri cu instructiuni pentru ajutorul clientilor.
PR online
PR online este practica de a asigura o acoperire on-line castigata cu publicatii digitale, bloguri si alte site-uri web bazate pe continut. E ca si PR traditional, dar in spatiul online. Canalele pe care le puteti utiliza pentru a va maximiza eforturile de PR includ:
- Angrenarea publicului prin intermediul retelelor sociale.
- Publicarea recenziilor online ale companiei dvs.
- Implicarea comentariilor pe site-ul personal sau blog.
Marketing Inbound
Marketingul in miscare se refera la abordarea campaniei pentru atragerea, angajarea si incantarea clienilor care utilizeaza coninutul online. Puteti folosi fiecare tactica de marketing digital listata mai sus pe parcursul unei strategii de marketing inbound.
Ce face un marketer digital?
Comerciantii digitali sunt responsabili de constientizarea marcii si generarea de trafic prin toate canalele digitale – atat gratuit cat si platite – care sunt la dispozitia unei companii. Aceste canale includ media sociala, propriul site web al companiei, clasamente pe motoarele de cautare, e-mailuri, publicitate grafica si blogul companiei.
Marketerul digital se concentreaza de obicei pe un indicator diferit de performanta cheie (KPI) pentru fiecare canal, astfel incat sa poata masura in mod corespunzator performanta companiei in fiecare dintre acestea. Un comerciant digital care se ocupa de SEO, de exemplu, masoara “traficul ecologic” al site-ului web – traficul respectiv provenind de la vizitatorii site-urilor web care au gasit o pagina a site-ului web al companiei printr-o cautare Google.
Marketingul digital se desfasoara in prezent in multe roluri de marketing. In companiile mici, un angajat ar putea detine multe dintre atributiile de marketing digital descrise mai sus, in acelasi timp. In companiile mai mari, aceste tactici au mai multi specialisti care se concentreaza pe unul sau doua dintre canalele digitale ale marcii.
Manager SEO
Principalele KPI-uri: traficul ecologic
Pe scurt, managerii de SEO primesc afaceri pe care trebuie sa le creasca pe Google. Folosind o varietate de abordari pentru optimizarea motoarelor de cautare, aceasta persoana ar putea lucra direct cu creatorii de continut pentru a se asigura ca continutul pe care il produc are performante bune pe Google – chiar daca compania publica, de asemenea, acest continut pe social media.