Micșorarea sânilor – dincolo de importanța estetică, o operație cu beneficii asupra sănătății

Trăim în vremuri în care tot mai multe femei își doresc un bust proeminent, care să iasă ușor în evidență, și nu puține dintre ele recurg la chirurgia estetică pentru a obține decolteul dorit. Astfel, mărirea sânilor cu ajutorul implanturilor din silicon este – fără doar și poate – cea mai populară operație estetică. La polul opus, însă, există numeroase femei care își doresc contrariul – o intervenție de micșorare a bustului.

Numită, în termeni medicali, mamoplastia de reducție, această procedură poate fi la fel de importantă, din punct de vedere al confortului psihic, ca mărirea sânilor, iar în alte privințe poate fi chiar mai importantă. În general, femeile care își doresc o astfel de operație se confruntă, deja, cu probleme serioase de sănătate, cauzate de mărimea și greutatea sânilor:

 • dureri de spate și de gât;
 • dureri musculare;
 • ținută incorectă ce duce, sau a dus, deja, la deformarea coloanei;
 • probleme de respirație provocate de greutatea sânilor.

De asemenea, aceste femei se confruntă și cu altfel de probleme – minore, comparativ cu cele de mai sus, însă suficient de incomode încât să le ofere dificultăți în viața de zi cu zi:

 • imposibilitatea de a dormi pe burtă;
 • provocarea unor probleme dermatologice, de obicei a unor iritații, din cauza transpirației;
 • dificultatea găsirii unui sutien pe măsură și a altor articole vestimentare;
 • aspectul inestetic al bustului, tot mai accentuat odată cu înaintarea în vârstă.

Și pentru că sânii nu ar trebui să provoace nimănui vreun disconfort fizic sau emoțional, ei fiind, dimpotrivă, simbol al sexualității oricărei femei, interesul pentru operația de reducție mamară a crescut tot mai mult în ultimii ani.

Ce-i drept, nicio femeie nu trebuie să trăiască cu jenă ori cu rușine sub povara estetică, și nu numai, a unor sâni prea mari. Dar în ce constă, mai precis, o astfel de procedură și ce este important de știut despre desfășurarea operației?

Iată câteva dintre cele mai importante lucruri pe care femeile vor să le știe cu privire la micșorarea sânilor:

 • Există contraindicații pentru această intervenție estetică?

Da, contraindicații există și constau, printre altele, în vârsta pacientei – întrucât operația nu poate fi făcută asupra unui țesut mamar incomplet dezvoltat, prezența lactației sau prezența unor tumori mamare suspecte.

 • Cum se desfășoară intervenția?

Micșorarea sânilor este efectuată sub anestezie generală și durează câteva ore, în funcție de complexitate. Doctorul va îndepărta excesul de țesut, grăsime și piele din sâni și le va reda acestora aspectul estetic, prin incizii minore, plasate strategic pentru a fi cât mai discrete.

 • În ce constă recuperarea post-operatorie?

Primele rezultate ale mamoplastiei de reducție vor fi vizibile, evident, imediat după operație, însă sânii vor avea nevoie de o perioadă de câteva săptămâni, până la 3-4, pentru a scăpa de vânătăi și tumefieri. Procesul de recuperare trebuie ajutat prin aplicarea unor comprese reci la intervale scurte de timp, în special în primele 48 de ore după operație. Mai apoi, timp de cel puțin 4-6 săptămâni este necesară purtarea unui sutien special.

În principiu, activitățile curente pot fi reluate în aproximativ o săptămână de la operație, iar desfășurarea activităților fizice după 4-6 săptămâni, însă este strict interzisă ridicarea de greutăți, indiferent de natura lor.

Pentru a afla mai multe detalii despre tot ce presupune o astfel de intervenție chirurgicală, dar și care este prețul operației de micșorare a sânilor, se recomandă apelarea la un estetician care poate stabili ce e mai bine pentru pacient în funcție de particularitățile fiecăruia.

În București, unul dintre cei mai apreciați specialiști în chirugie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă este doctorul Radu Panțuru.

Îl găsești pe site-ul drpanturu.ro unde poți găsi și datele sale de contact pentru a programa o consultaţie.

Leave a Reply