Motive pentru care sa apelezi la carti de dezvoltare personala

Suntem inconjurati astazi de modele ale femeii de succes, de persoane care au reusit in viata si de speakeri care ne invata drumul prin care sa atingem tintele pe care ni le dorim. Astfel, ramanem cateodata uimiti cum persoane relativ tinere, uneori abia iesite de pe bancile facultatii, reusesc sa transpuna in practica nu neaparat ceea ce au invatat la scoala, ci afaceri de succes, reusesc sa conduca mari companii sau sa dezvolte afaceri in cele mai neasteptate domenii, chiar fara sa fi stiut ca au o pregatire necesara in acest scop.

Nu trebuie sa cautam insa prea mult raspunsurile, pentru ca acestea variaza de la un caz la altul. Astfel, nu putem sti, spre exemplu, cu ce bagaj de cunostinte porneste fiecare la drum, nici cu ce suport financiar din partea familiei sau a cunoscutilor. Pe de alta parte, tot mai putini pentru noi stiu caile prin care se ajunge la succes.

Mai mult, unii au la dispozitie exemple personale in familie, in grupul de prieteni, cu pasi concreti de derulare a unei afaceri sau a unui plan de actiune, insa ezita sa le puna in practica. Ce trebuie sa facem insa pentru a parcurge un drum in viata asemanator cu cele din celebrele carti de dezvoltare personala? Este de ajuns sa urmam niste retete prestabilite sau fiecare are propriul drum spre succes?

Meditatie si introspectie

Pana la a copia insa retete din carti de dezvoltare personala, cel mai indicat ar fi sa recurgem la meditatie si la putina introspectie, prin care sa vedem exact ceea ce dorim sa facem mai departe. Astel, un prim pas consta in stabilirea obiectivelor de urmat, cu stabilirea punctuala a ceea ce dorim cu adevarat.

Dorim mai multi bani? Mai mult timp liber? Sau, poate, sa petrecem un timp de calitate cu familia si cu persoanele apropiate? Totul este la indemana noastra, daca stim cum sa ne prioritizam actiunile in viata. De multe ori, toate acestea presupun si niste sacrificii pe alte planuri, pe care, la fel, va trebui sa le identificam din timp, pentru a nu ne lovi de dezamagiri, mai tarziu.

Redescoperirea pe sine

Dupa stabilirea obiectivelor, ar fi de dorit ca fiecare dintre noi sa cautam in interiorul nostru calitatile care ne-ar putea conduce spre atingerea acestora. Astfel, o introspectie profunda ne este tuturor de folos la un moment dat, astfel incat atunci cand pornim la drum sa stim si pe ce anume sa ne bazam si la ce am putea renunta. De asemenea, s-ar putea sa descoperim in noi calitati pe care nu le credeam posibile, pe care sa le punem la munca pentru atingerea obiectivelor noastre.

De aici incolo, orice tel ne-am propune poate deveni realitate, daca ne vom tine de un plan bine pus la punct. Doresti sa slabesti, dar fara sa faci sacrificii majore si sa nu iti pui in pericol sanatatea? Poti gasi calea pentru a face acest lucru. De asemenea, daca doresti sa atinci culmile succesului ca om de afaceri sau sa accezi pe o functie superioara intr-o organizatie, va trebui sa respecti anumite rigori si un anumit comportament, care iti vor spori sansele de atingere a telului propus.

Leave a Reply