Reproducerea porumbeilor si procesul prin care trec

Despre porumbei stie oricine ca sunt pasari care traiesc in perechi. Exista si o denumire specifica pentru asta, cea de pasari monogame. In cazul lor reproducerea incepe deja de la 8 luni, cand corpul lor a atins dezvoltarea fizica adecvata.

Daca esti crescator de porumbei, indiferent ca sunt pentru vanzare sau te intereseaza sportul columbofil, este misiunea ta sa potrivesti perechile pentru reproductie, astfel ca puii sa prezinte caracteristicile optime ale rasei.

Perioada de reproducere la porumbei

Imperecherea se realizeaza in boxe specifice, respectiv in cele de cuibarit. Vor sta inchisi un timp aici pentru ca cei doi parteneri sa se obisnuiasca atat unul cu celalalt, cat si cu mediul respectiv.

Dupa imperechere, la un interval de 10, 12 zile intr-in ciclu normal, va depune femela primul ou, care va fi alb si lucios. Dupa depunerea primului, la un interval de aproximativ 44 ore aceasta il va depune si pe al doilea.

Ouale vor avea individual o greutate de pana in 28 grame. Dupa ce sunt depuse acestea, urmeaza perioada in care cei doi porumbei le clocesc. Ei fac cu schimbul, insa de obicei masculul face asta in decursul zilei, incepand cu orele 9 si pana spre seara, dupa care misiunea revine femelei.

Crescatorul poate sa urmareasca daca ouale sunt fecundate la lumina unui bec sau la ovoscop, la un interval de 3, 4 zile incepand cu momentul in care incepe clocirea.

Procesul de clocire rezulta in inchiderea treptata a oualor la culoare. Deja dupa un timp de 18 zile aproximativ de la clocire, puii eclozeaza. Greutatea lor va fi diferita de la o rasa la alta. In jurul zilei 15, cand clocitul este in faza terminala, corpul masculului si a femelei va incepe o secretie pe baza hormonilor, constand in lapte de porumbel.

Cat timp cei doi sunt sub influenta hormonului hipofizar, gusa, mai exact peretele intern al acesteia, se va ingrosa, iar epitelilul se va exfolia in urma cresterii. Gusa va aduna o secretie galbena, de consistenta unei paste, care va avea in compozitie picaturi de grasime, celule epiteliale si apa.

Daca in primele 5 zile a puilor acestia vor fi hraniti cu lapte si atat, deja mai departe vor primi si semintele pe care parintii le inmoaie in gura. Deja cand puii au 14 zile, secretia de lapte se va incheia. Prin regurgitare, puii vor fi hraniti in continuare de parinti. De fapt acestia isi vor introduce ciocul in gura lor pentru a lua hrana.

Spre deosebire de alte vietuitoare, deja dupa 6 zile penele acestora incep sa creasca, iar parintii se pregatesc pentru urmatoarea perioada de clocire, lasandu-i astfel tot mai mult singuri.

In anumite situatii procesul necesita sustinere din partea crescatorilor, iar in acest sens cei interesati se pot orienta dupa produse columbofile care sa corespunda cu nevoile pasarilor in aceasta perioada.

Pentru ca totul sa decurga intr-un mod cat mai prielnic pentru reproducere, consulta un specialist inainte de a administra porumbeilor orice tratamente sau suplimente. Ulterior te poti orienta dupa solutiile potrivite pe produsecolumbofile.ro.

Leave a Reply