Solutii la indemana pentru depoluarea apei

Tratarea apelor uzate este in stransa legatura cu standardele si asteptarile privind calitatea apei menajere, cea pe care o folosim la robinete sau in scop industrial. Procesul de tratare a apelor uzate de la santura.ro este conceput astfel incat sa repuna in circuitul industrial aceasta resursa a omenirii, care, din pacate, este din ce in ce mai limitata si mai scumpa.

In mare, principalele metode de tratare a apei vizeaza oprirea particulelor in suspensie, a celor care plutesc deasupra raurilor sau apelor statatoare si care se ridica ori sunt purtate de unde prin prisma gravitatiei. Pe de alta parte, apa poate contine organisme biodegradabile, care pot ajunge in foarte bine in corpul vietuitoarelor gazda.

Microorganismele aflate in acest stadiu isi iau oxigenul din apa, eliberand astfel toata energia de care au nevoie pentru a trai si a se inmulti. Din nefericire insa, acest oxigen si restul substantelor nutritive sunt esentiale pentru viata pestilor si restul vietuitoarelor din apele curgatoare sau lacuri.

Prin urmare, poluarea masiva cu substante organice poate conduce, paradoxal, la zone moarte, in care nu va mai trai nici un peste, pentru ca acestia raman fara oxigenul necesar pentru a trai.

Tratarea apelor mai are in vedere eliminarea bacteriilor patogene, cauzatoare de boli. Acest lucru este extrem de important, atunci cand apa supusa tratamentelor industriale este folosita pentru consum casnic sau pentru baut. De asemenea, este important ca apa sa fie curata si in alte situatii cand omul intra in contact cu ea, printre substantele nocive la care ar trebui sa avem grija numarandu-se aici nitratii si fosfatii.

Prezenta acestor nutrienti poate conduce la concentratii nedorite de alge in apa, care pot deveni, la randul lor, incarcaturi de natura biodegradabila, care pot consuma oxigenul, lumina si alte substante necesare vietuitoarelor si habitatului acvatic, la modul general.

Procesul de tratare a apelor poate neutraliza si indeparta scurgerile industriale si substantele chimice toxice. Acest tip de statii de tratare este ideal sa fie amplasate inaintea afluentilor care se varsa in raurile principale din localitati sau mari asezari urbane.

Astazi, exista tehnologii avansate care pot conduce la purificarea apei, astfel incat, dupa trecerea ei prin diferite stadii industriale, aceasta sa poata fi redata consumului. Statiile de epurare si tratare a apei nu mai constituie o noutate.

Ele functioneaza cu succes de zeci de ani de zile, asigurand comunitatilor una dintre cele mai importante resurse necesare traiului zilnic. Cu trecerea timpului insa, tehnologiile de curatare si tratare a apei au evoluat, astfel incat acestea sa tina pasul si cu noile surse de poluare, care au devenit din ce in ce mai puternice si mai variate.

 

Leave a Reply