Sprijinirea copiilor cu parinti incarcerati

Poate printre cele mai traumatizante experiente intr-o familie este aceea in care unul dintre parinti ajunge la inchisoare, fara sa fi comis vreo infractiune pe care marea majoritatea nu o consideram prea grava. Este asa-numita incarcerare a “gulerelor albe”, in care autorii sunt oameni de afaceri sau, pur si simplu, persoane ridicate de autoritati pentru infractiuni in domeniul fiscal. In acest caz, stigmatul asupra familiei este cu atat mai mare, cu cat membrii acesteia aveau un anumit statut in comunitate. Pierderea veniturilor, lupta pentru a-si pastra casa si bunurile, incercarile celuilalt parinte de a-si mentine locul de munca, toate perturba serios viata de familie, atarnand asupra acesteia poveri greu de suportat. Practic, incarcerarea tatalui poate schimba totul intr-o familie. Acest model se regaseste frecvent in societate, chiar daca familiile sunt, de multe ori, in circumstante total diferite. Spre exemplu, cazul de mai sus poate fi emblematic pentru o familie respectabila in cadrul comunitatii, insa tatal s-a angajat in unele practici ilegale, in incercarea de a-si pastra afacerea pe linia de plutire. In alte cazuri, parintii sunt arestati si condamnati pentru infractiuni care implica abuz de substante, abuz fizic sau sexual ori alte infractiuni, mai vizibile decat cele la regimul fiscal-contabil. In unele cazuri tatii sunt recidivisti, iar in altele ajung pentru prima oara in acest loc, in urma unei infractiuni foarte grave.
Cu siguranta, parintii implicati in activitati criminale nu anticipa costul ce ar putea fi platit de catre sotiile si copiii lor atunci cand comit faptele pentru care sunt incarcerati. Unii afla abia in spatele gratiilor ca singurul lucru care le lipseste cel mai mult este libertatea si posibilitatea de a interactiona cu familiile si, in special, cu copiii lor.
In Statele Unite ale Americii, spre exemplu, statisticile arata destul de sumbru. Cifrele din ultimii ani arata ca aproximativ unul din 43 de copii americani au avut o mama in inchisoare. Situatia este si mai grava in cazul persoanelor de culoare, unde unul din 15 copii afro-americani au parintii incarcerati. De asemenea, unul din 42 de copii de origine latino-americana au un parinte incarcerati, comparativ cu 1 la 111 de copii ai albilor. De mentionat ca jumatate dintre copiii cu parinti incarcerati au varste sub zece ani, iar un procent cuprins intre 15 si 20% dintre cei care intra in sistemul de protectie a copilului au parinti incarcerati.
Din acest punct de vedere, copiii care au parintii incarcerati se confrunta cu unele provocari majore in viata. Multi dezvolta depresii severe, in vreme ce a fi martor la arestarea unuia dintre parinti constituie o experienta care te poate marca pentru tot restul vietii.

Leave a Reply