Tuningul auto, o moda cu continuitate

In Romania tuningul auto a devenit un concept indragit incepand cu 2014, cand a avut loc si prima expozitie de profil. Masini tunate isi etalau noi dotari si aspecte insa nu devenise pana in acest an un fenomen. Saloanele auto incepeau sa isi expuna masinile modificate, in special cu stickere, aripi de rechin, jante deosebite sau tobe sport. Tot atunci debutau pe aceasta nisa si foliile pe geamurile masinilor.

In evolutia acestei nise se remarca si anul 2001 cand se marca un alt moment important. Pentru pasionati se stie deja ca „Fast And Furios”, celebrul film cu si despre masini, avea sa devina model si sursa de inspiratie pentru toti cei care se visau regi pe sosele, dorind sa impresioneze cu masini unice.

Ca urmare, tot mai multi ajungeau sa ceara specialistilor diverse modificari la masinile din dotare. Nu mai ajungea sa detii una, ci trebuia sa fie si stilata, tunata, cu un aspect original. Ca un soi de personalizare.

Dupa o astfel de etapa au inceput sa existe tot mai multe servicii de profil.  Se cereau adesea piese de caroserie, dar si de interior, kituri exterioare sau jante cromate, eleroane mai mari. Pentru ca totul mergea ca pe roate, evident ca magazinele de acest gen au inceput sa fie mai solicitate ca oricand.

Nu a durat mult pana cand au si atins culmile succesului. In 2006 tot ce tinea de tuning auto era deja o moda si doar cei care nu doreau sa fie in rand cu trendurile nu optau pentru o schimbare oricat de mica la masina detinuta.

Surse de inspiratie existau in conditiile in care se cladise o intreaga industrie din asta si ca drept dovada existau si evenimente de profil. Iar la scurt timp incepuse sa se puna accent atat pe aspect, cat si pe performante imbunatatite ale masinilor, iar masinile tunate erau preferate, devenind vedete in diverse competitii organizate.

Etape de evolutie in tuning

Pana in anul 2012 piata oscila la preferinte, insa cert era ca tuningul auto nu era un concept strain sau ignorat. O schimbare majora se intampla acum, cand clasice optiuni de tuning precum jante cu spinnere sau eleroane, prize de aer sub capota deveneau un kitch.

Astfel, se face trecerea catre tuning modern. Dar in fapt, conceptul de tuning continua, doar cu alte preferinte, cu alte stiluri. Este mai degraba epoca informarii masive despre subiect, cei interesati preferand sa nu mai aiba o masina atat de incarcata vizual, ci mai degraba sa aduca imbunatatiri subtile, dar care se remarca la functionalitate, la performantele masinii.

Nu se mai doreste nimic extravagant, ci simplist. In acest sens se remarca cel mai adesea preferinta pentru jante mai mari, caroserie fara decoratiuni, insa garda la sol mai mica, masini mai joase. Altii prefera in schimb roti inclinate sau stilul retro.

In prezent, acest domeniu este interesant de asemenea. Se intalneste mai cu seama in randul tinerilor, mari fani pentru modificarile ce ii fac pe ei insisi sa fie vazuti cu alti ochi. Isi adauga astfel o amprenta personala. Pentru ca magazine de profil exista, o recomandare este spre exemplu tuning-car.ro, pentru ca aceasta nisa a cunoscut evolutii la ora actuala – aproape orice tip de masina cu orice tip de caroserie se poate tuna, fie masinile electrice sau SUV-urile, camionetele sau masinile break.

Optiuni frecvente

Chiar daca esti sau nu pasionat de tuning la un moment dat iti dai seama ca unele dotari sunt binevenite. Spre exemplu folia pe geamuri este si practica pana la urma, lasand la o parte acel nivel de intimitate ce se poate crea in interiorul masinii. Asadar fara a se exagera, folia neagra pe geamurile masinii reprezinta una dintre cele mai populare alegeri in materie de tuning auto. La aceasta se mai adauga si:

  • Suspensiile reglabile pentru ca sunt utile mai ales la trecerile bruste dintre tipurile de drumuri.
  • Sisteme de franare mai bune, pentru un control mai bun si siguranta pasagerilor.
  • Suporturi diverse pentru bagaje, biciclete etc.
  • Sisteme antifurt si nu numai.

Pentru orice detinator de masina partea de tuning este una dintre cele mai satisfacatoare pentru ca se adauga masinii accesorii ce pot contribui si ele la cresterea valorii automobilului. Tine de confort, de preferinte personale si de partea utila totodata.

Leave a Reply